Eela SBM-90 broadcast mengpaneel

Eela SBM-90 broadcast mengpaneel

Na de SBM-80 kwam de SBM-90, in grote lijnen was de tafel gelijk aan de SBM-80. De meterbrug was aanwezig maar heeft indien gewenst ruimte gekregen voor 5 liggende modules bovenop.

Net als de 80 bestaat de 90 uit losse modules, en dat is reuze handig! Niet alleen kan je de configuratie aan je wensen aanpassen maar mocht er een keer een module stuk gaan of onderhoud nodig hebben dan kan je er simpel 1 uit halen en gewoon doordraaien.

Een ander feature die kwam was de knop start (blind start). De faderstart was er al maar niet in alle gevallen wil je dat er gestart wordt als je de fader open doet. Sommige cd spelers (en computers ook) stellen de track scherp waardoor je het geluid er in schuift. het is dan veel handiger om de schuif open te hebben en met de knop te starten.

Ook andere doordachte mogelijkheden waren er standaard bij, denk aan het uitschakelen van de speakers als de microfoon open gaat.

Daarmee kwam ook gelijk een nieuw probleem, want waar laat je alle aansluitingen van de nieuwe mogelijkheden? De oplossing lag in één grote connector, gekozen werd voor de Sub-D 25 pins die we ook bij printers tegen kwamen. Goedkoop en toch ruimte genoeg voor alle aansluitingen.

Via de ingebouwde microfoon in de bovenbak kan je eenvoudig met iemand aan de telefoon communiceren terwijl de schuif dicht staat (talk back).

De microfoon bleef gewoon aansluitbaar via XLR pluggen. De tafel werd voor het laatst in 2020 nieuw geleverd.

Aansluitingen
De aansluitingen van de microfoon modules gebeuren via XLR, de line modules worden via een sub-d 25 connector aangesloten. Alle kabels gaan netjes onder de bovenbak de tafel in waardoor ze volledig uit het zicht zijn. Dankzij het ontwerp neemt dit geen extra ruimte in.

Als je de mengtafel inzaagt in een bureau / tafel zijn de connectors gewoon bereikbaar.

Voorafluistering
Natuurlijk heeft elk module een voorafluistering (cue). Als je deze indrukt kan je via de speaker uitgang & koptelefoon het kanaal voorafluisteren. De VU meters laten dan ook het signaal zien.

Faderstart
De line modules hebben een knop en faderstart functie die via ook via de sub-d connector is aan te sluiten is en worden door opamps aangestuurd.

Geluid uit als de microfoon open staat
Dankzij de doordachte opbouw kan je via de dipswitch aangeven of een microfoon kanaal het geluid van de speakers in de control room moet uit zetten. Deze optie zorgt er voor dat rondzingen niet mogelijk is.

Als de microfoons aan de andere kant van het glas staan (ST =studio room) hoeft dat niet en zet je de switch op een andere stand.

Overzicht modules

S90: Blind plaat
S91: Microfoon module
S92: Stereo line module
S92E: Stereo line module (met EQ)
S93: Telefoon module (geen externe vork nodig)
S97: Studio ruimte module
S98: Presentatie ruimte module