Een radio studio zonder mengpaneel is als koffie zonder kopje,
maar wat zijn die mengpanelen duur!

Hierboven zie je een Eela audio S440 tafel, dit was de uitgebreidste studio radio mengtafel die ze gemaakt hebben. Je kon 3 programma’s tegelijk maken dankzij de routing, echter onbetaalbaar. Alleen de VU meters kosten nieuw al € 900,- per stuk. Compleet zoals hij hier op de foto staat zal hij ergens rond de € 40.000 excl. btw gezetten hebben. Gelukkig stappen de grote radiostations waar geld zit over op digitaal waardoor er een schat aan analoge mengpanelen vrij komen.

Ja ik weet het, er is veel nieuw te koop voor een hap snert met USB aansluitingen er op. Maar vergelijk ze maar eens. Alleen de faders zijn al een wereld van verschil en een stabiele robuuste voeding voorkomt ook veel problemen. Daarnaast worden veel tafels gemaakt volgens het China principe, alles wat “niet nodig” is haal je er uit qua onderdelen maar dat komt vaak de werking en levensduur niet ten goede. Het is niet voor niets dat steeds meer radio makers overstappen op een gebruikte Eela mengtafel.

Ik repareer, reviseer, breid uit en knap Eela audio mengpanels op.

Eela heeft doordachte mengtafels gemaakt waar alle optie en mogelijkheden in zaten veel tafels verkocht. Vergis je niet, voor zo’n mooi doordacht concept als een SBM-90 was je al gauw ± € 10.000 excl. btw verder.

Maar een tafel gebruikt kopen en die zo aansluiten en gebruiken kan je meestal wel vergeten, net als een auto hebben ze onderhoud nodig. De meeste verkopers zeggen dat hij 100% goed is en werkend gedemonteerd, maar pas op! De meeste mankeren wel degelijk iets, sommige componenten zijn aan slijtage onderhevig en zullen het geluid zeer negatief beïnvloeden en andere problemen veroorzaken als ze niet vervangen worden..