Sinds maart 2014 elke werkdag 12.00 – 13.00!

Sandwich syndicated gratis radio programma

Elke werkdag een gevarieerd lunchprogramma boordevol informatie
(dicht bij de 50% regeling) over de datum van de dag dat toch lekker luchtig weg hapt.
Dat kan dankzij de gevarieerde mix van informatie en lekker in het gehoor liggende muziek.

Het programma kan gebruikt worden door elke legale* (lokale) omroep die uitzend via AM, FM en/of DAB+ of internet. Sandwich wordt grotendeels bekostigd door sponsors aan het begin van het programma (maximaal 1,5 minuut). Dankzij de sponsors bedragen de kosten voor de omroep slechts € 2,89 per week excl BTW. De overeenkomst loopt altijd tot half maart.

* Je station moet legaal zijn, dus je moet auteursrechten (Buma / Sena) betalen.

Een uitzending kan je hier beluisteren, even op sandwich klikken.

Sinds juli 2014 maak ik elke werkdag van 12.00 en 13.00 uur sandwich. Een programma vol met informatie over de geschiedenis van de datum van die dag. Ook interessante recente informatie en recente opmerkelijke dingen komen aan bod.

Lokaal nieuws is schaars waardoor informatie blokken vaak (eindeloos) herhaald wat als vervelend ervaren wordt.

Sandwich brengt informatie dat over de hele wereld vandaan kan komen, hierdoor is het een goede afwisseling met de lokale informatie.

De informatie wordt luchtig gemixt met maar één vereiste, het moet lekker in het gehoor liggen en niet irriteren (dus geen gekrijs, geen saxofoon en rappers).

Het is neutraal en bevat alleen algemene jingles zodat het ook bij jullie aansluit. De muziek is van 1960 tot nu met het zwaarte punt in de 80- 90-er jaren.

Het programma bestaat niet uit voicetracs. In mijn ogen benadelen voicetracs meestal de kwaliteit van het programma.

Inmiddels zijn we aflevering 2200 voorbij waarmee de betrouwbaarheid ruimschoots is bewezen. Op de top heeft het bij 38 omroepen gedraaid. In 2022 is er voor gekozen om afgeslankt met een aantal (lokale) omroepen door te gaan.

Sandwich is anders dan andere syndicate programma's.
 
Geen onsamenhangend geklets over niets. Geen DJ die voor zijn eigen plezier radio maakt. Een programma hoort gemaakt te worden voor de luisteraar. Er wordt ook niet gelinkt naar andere omroepen waar het programma loopt.
 
Sandwich klinkt alsof het voor jullie gemaakt is!

Waarom tussen 12.00 – 13.00

Een syndicate programma klinkt altijd anders dan een eigen programma. Etenstijd is een break in de dag, even de werkzaamheden neerleggen en bezig zijn met andere dingen dan het werk. Je hoofd staat weer open voor informatie wat anders alleen maar stoort tijdens het werk.
 

Sandwich draait dus om de geschiedenis van de datum waar we op leven. Niet alleen de informatie maar ook de muziek is grotendeels verbonden met de datum. Denk aan bandleden die jarig zijn of juist aan de verkeerde kant van de kalender staan. Maar ook speciale gebeurtenissen worden meegenomen, hierdoor is Sandwich heerlijk gevarieerd & altijd anders maar toch zo herkenbaar. Het zwaarte punt van de muziek ligt in de 80 & 90-er jaren.

Vaste items sandwich:

  • Welk nieuws is de geschiedenis van de datum ingegaan
  • Welke muziek kwam er de hitparade in of was iets speciaals mee
  • One Day Fly slechts 1 plaat de hitparade ingehad (maandag ± 12.30 uur)
  • De cuverplaat: meerdere platen die in een ander jasje zijn gestoken (di & do ± 12.30 uur)
  • De boycot plaat, het mocht niet gedraaid worden (woensdag ± 12.30 uur)
  • Lachen met de dikvoormekaar show (vrijdag ± 12.30 uur)
  • 12 inch aan het einde van het programma (vrijdag)
  • (Opmerkelijk) recentelijk nieuws (door het hele programma heen)
  • Muziek grotendeels verbonden aan: verjaardagen / sterfdata /bijzonderheden van artiesten / bandleden.

Ook interesse om sandwich uit te zenden?
Neem contact met me op 06 53 666 666

Hoe werkt het technisch

Sandwich wordt als FLAC en als mp3 file (Lame gecodeerd 256 k/bit -3 Db) aangeboden dat via een persoonlijke inlog code gedownload kan worden.

De naam (dus ook de download link) bestaat uit de dag, dus: sandwich-maandag.mp3 (of .flac), sandwich-dinsdag.mp3 enz.. De rede dat de dag achter de naam staat is om speelruimte te hebben. Ik kan nu een hele week vooruit werken indien nodig, continuïteit is belangrijk!

Het programma duurt 58 minuten en is gebaseerd op een starttijd van 12u02. Vanaf 12u55 zal er geen spraak meer zijn zodat er geen problemen zijn met reclame / nieuws enz. De laatste plaat is altijd een langere plaat om te voorkomen dat hij na één minuut al wordt afgekapt.

De sandwich Studio

De studio bestaat uit een Eela S440 analoge mengtafel met een Rhode broadcaster microfoon via een DBX-286 microfoon processor.

De playout software is RadioDJ dat via een externe gebalanceerde USB geluidskaart 5 stereo kanalen en nog 1 stereo via een interne kaart. Totaal komen er dus 6 stereo kanalen uit de computer, 3 van die kanalen worden gebruikt als aux players voor jingles en padjes, 1 voor de jingle grit en 1 voor de master player. De interne wordt gebruikt voor voorafluistering.

Via de startknoppen op de mengtafel word RadioDJ met fader knopstart met MIDI gestart net alsof er cd spelers staan. De muziek is grotendeels flac (allemaal genormaliseerd -3DB en getact). Er wordt hard gewerkt aan het digitaliseren van de cd's om ook de laatste mp3 files uit te bannen.

Daarna wordt het programma licht geoptimaliseerd (stereotool) en wordt het opgenomen, nadat de “kam" door het programma gehaald is wordt het opgeslagen als mp3 & flac en op de server klaar gezet voor jullie.

Je snapt het al, aan de kwaliteit zal het niet liggen!

Mijn radio geschiedenis

Sinds de tachtiger jaren ben ik verslaafd met het radio virus, met name de techniek er achter en het bouwen van zenders en studio's. Toen lokale omroepen legaal werden ben ik bij diverse omroepen werkzaam geweest, uiteindelijk hebben we met een aantal fanatiekelingen radio 9 opgezet, dat in 1995 in Lopik van start ging.

In 2002 is het idee opgepakt om een syndicate programma te maken dat bij meerdere omroepen gebruikt kon worden. De voorbereidingen van sommige programma's vergen immers zoveel tijd dat het jammer is om het maar één keer te gebruiken. Het idee van een cabaret programma was geboren dat uiteindelijk bij 14 lokale omroepen draaide.

Na dit bijna 12 jaar gedaan te hebben begon het weer te kriebelen om te presenteren, maar wel een programma met inhoud en veel informatie, niet alleen maar plaatjes draaien. Het idee om een dagelijks lunch programma te maken dat draait om de geschiedenis van de datum begon vorm te krijgen. In 2014 was de eerste uitzending.