10 jaar lang,
elke werkdag 12.00 – 13.00

Van 21 maart 2014 tot 15 maart 2024 maakte ik elke werkdag ik een gevarieerd lunchprogramma Sandwich. Het zat boordevol informatie (dicht bij de 50% regeling) over de datum van de dag. Dankzij de gevarieerde mix van informatie en muziek was het toch lekker luchtig weg te happen tijdens de lunch. Op de piek heeft het bij 38 lokale/internet stations gedraaid.

Er was goed over nagedacht en vulde een leegte op. Nieuws is schaars, zeker als het om lokaal nieuws gaat. Informatie blokken worden vaak (eindeloos) herhaald wat als vervelend ervaren wordt. Lokale omroepen moet 50% informatie voorziening zien te komen en ook nog lekker zien te klinken. Het idee van de geschiedenis van de datum was geboren.

Sandwich bracht informatie dat over de hele wereld vandaan kon komen waardoor het een goede afwisseling was met de lokale informatie. De informatie werd luchtig gemixt met muziek dat maar één vereiste had, het moest lekker in het gehoor liggen en niet irriteren (dus geen gekrijs, geen saxofoon en rappers). Het zwaartepunt van de muziek lag in de 80’s en 90’s.

Sandwich was anders dan andere syndicate programma’s.

Geen onsamenhangend geklets over niets. Geen DJ die voor zijn eigen plezier radio maakt. Een programma hoort gemaakt te worden voor de luisteraar. Er wordt ook niet gelinkt naar andere omroepen waar het programma loopt.

Sandwich klonk alsof het voor jullie gemaakt was!

Het programma was niet gevoicetract.
Veel programma’s bestaan uit voictracks, begrijpelijk omdat het heel veel tijd scheelt.

In mijn ogen benadelen voicetracs meestal de kwaliteit van het programma. Je moet wel heel goed zijn om niet terug te vallen op standaard dingen zoals een stations naam. Let er maar eens op, bij heel veel stations wordt er in één aankondiging twee a drie keer een stations naam genoemd.

Waarom tussen 12.00 – 13.00

Een syndicate programma klinkt altijd anders dan een eigen programma. Etenstijd is een break in de dag, even de werkzaamheden neerleggen en bezig zijn met andere dingen dan het werk. Je hoofd staat weer open voor informatie wat anders alleen maar stoort tijdens het werk.

Helaas koste het maken van Sandwich te veel tijd (lees 2,5 uur per werkdag) waardoor er naar 10 jaar een einde aan kwam.