Uw Eela mengtafel laten repareren en/of reviseren


Waarom Eela?
Als je rond kijkt valt het op dat Eela tafels er na vele jaren van trouwe dienst er nog zeer mooi uit zien. De teksten en streepjes op de modules zijn nog gewoon netjes en roest is een uitzondering. Helaas is dat met andere merken wel anders. Daarnaast is het geluid uit een Eela mengtafel gewoon top, de techniek er achter is doordacht en was zijn tijd ver vooruit. Combineer dat met de doordachte functies en dan snap ik waarom ik op Eela gevallen ben.

Het blijft elektronica
Maar hoe robuust en bijna onverslijtbaar een Eela broadcast mengpaneel ook is, het heeft onderhoudt nodig. Sommige componenten zijn aan slijtage / uitdrogen onderhevig waardoor het geluid zeer negatief beïnvloed wordt en potmeters gaan kraken. Het niet tijdig vervangen kan andere andere problemen veroorzaken. Heb gevallen gezien die een gelijkspanning op een ingang van een kanaal veroorzaakte met ploffende chips tot gevolg. Ook de faders krijgen veel te verduren, denk aan vocht dus schoon maken en smeren.

Vele tafels hebben de weg naar mij gevonden om te worden opgeknapt, ik heb een ervaring met S100, S190, S120, SRM 70, SBM-80, SBM-90, S340 & S440 mengpanelen.

Dankbaar werk
Ik maak van een lelijke eend weer een zwaan, je ziet het opknappen onder je handen. Sommige tafels zijn “mishandeld" en jaren niets meer aan gedaan met alle gevolgen van dien. Hieronder 2 fotos, de eerste hoe hij binnen kwam, de tweede nadat ik klaar was.

Niet zomaar opknappen
Compleet gestript worden ze, alle componenten die kunnen uitdrogen worden vervangen ook als ze nog niet kapot zijn. Immers je vervangt ook niet één achterlicht want dan kan je volgende week de andere doen. Potmeters worden in een ultrasoon reiniger schoongemaakt en weer gesmeerd. Schakelaars worden vervangen en de faders worden schoongemaakt en met speciale olie (lees zeer dure) gesmeerd.

En is de behuizing lelijk of vol met slijtplekken, dan wordt die opnieuw gepoedercoat. Is de behuizing te groot, dan maak ik hem kleiner. Je snapt het al ik laat niets aan het toeval over, hij moet gewoon weer jaren meekunnen!

Aanpassen
De techniek veranderd door de jaren heen, daarom pas ik bijvoorbeeld een telefoonvork aan zodat er een smartphone of je computer op aangesloten kan worden.

Wil je meer zien, bekijk de foto slide even een stukje naar onderen.

Eela SBM-80
Eela SBM-80
Een kijkje in de keuken

De mengtafel was te breed, de bak en bovenbak ingekort.